Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Аеротунели

Мали подзвучни, полуотворени аеротунел Т-32, са моделом авиона Г-2 Галеб, у ВТИ.

Аеротунели су основна лабораторијска постројења експерименталне аеродинамике. У њима се контролисано, физички симулира кретање ваздуха. Назив аеротунели је настао, као скраћење, од аердинамички тунели. Према веома широком спектру намена и потреба испитивања, аеротунели се граде и опремају у различитим варијантама и нивоима инвестиционих трошкова.

У аеротунелима, тело (објекат, нпр. летелица, или њен модел) мирује, а ваздух се креће (опструјава га). Примењен је принцип релативности кретања ваздуха и тела, без утицаја на физикалност, ко се креће, а ко мирује. Овај принцип замене референтног стања је, уопштено усвојен у теоретској аеродинамици, а код аеротунела је основа њиховог рада.

У аеротунелима се на летелици, или на његоном моделу, мере стационарне и нестационарне аеродинамичке силе и моменти, локални статички притисци и испитује се облик опструјавања применом метода визуелизације. Поред коришћења за развој разних врста летелица, аеродинамика аеротунела је од великог значаја за решавање проблема при пројектовању аутомобила, бродова, возова, мостова, антенских стубова и других објеката.

Први аеротунели су изграђени у Енглеској, 1871. и 1884. године. Били су прекидног рада, с резервоарем под притиском. Аеротунел с вентилатором је изграђен касније, 1890. године.

Добар чланак

Stranded Deep

Лого игре Stranded Deep

Stranded Deep је видео-игра преживљавања из првог лица, у отвореном свету, коју је за Мајкрософт виндоус, Линукс и OS X развио и објавио аустралијски независни девелопер Бим тим гејмс. Ово је била прва видео-игра поменуте компаније. Stranded Deep прати причу лика који је преживео авионску несрећу на лету изнад Пацифика. Игрица је делимично базирана на култном филму Изгнаник (енгл. Cast Away) из 2000. године.

Радња игре Stranded Deep одвија се на Тихом океану, где се лик (којем није дато име) суочава са неким од најопаснијих ситуација у којима људски живот може да буде угрожен, и то у бесконачном и процедурално генерисаном (енгл. procedurally generated) фиктивном свету.

Пружа се могућност истраживања Пацифичких острва, гребена, океанских бразда без дна и др. Један од битних аспеката игре је градња. Наиме, играч може да се настани на неком од острва и ту сагради склониште или сплав којим ће истраживати океан; систем градње укључује и систем склапања алатки, при чему се прикупљени ресурси комбинују да би се нешто направило (нпр. секира, чекић, нож, копље или чак мотор за сплав). Ресурси су ограничени и према томе морају да се користе селективно. Најбитнији аспекат игре је, међутим, чињеница да играч мора да води рачуна о виталним аспектима (здравље, глад и жеђ, у новијим верзијама и сан), истовремено се суочавајући са разним проблемима: опасне животиње (нпр. тигар ајкула или бела ајкула), отровне или за јело непогодне животиње и биљке (нпр. отровна риба-лав, свежа краба, некуван кромпир и сл.), пад са узвишења (нпр. палми или лестава).

Недавни догађаји

Вести

Застава Републике Српске
На данашњи дан

23. јануар

Трст непосредно пред зарањање
Занимљивости

Да ли сте знали

Антарктик

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на њој може мењати свако с приступом интернету.

Првобитна верзија пројекта започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године. Тренутно Википедија има више од 58,1 милиона чланака на 309 језика, од којих је преко 654.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 298.627 корисника отворило налог, а од тога је 909 активно. Сви уредници су волонтери који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина. Посетите Радионицу и сазнајте како и ви можете помоћи.

Дискусије и коментари о садржају чланака су добродошли. Странице за разговор користе се за размену мишљења и указивање на грешке како би се постојећи чланци побољшали и употпунили.